Petr Frič

Časopis ABC - výstava k jubileu 60. ročníku

29. 04. 2015 0:35:11
Neexistuje snad v Česku a na Slovensku člověk, který by doslova legendární časopis ABC (lidově řečené "abíčko") neznal. V dobách před rokem ́89 i přes velmi vysoký náklad (370.000 výtisků od každého čísla) téměř nesehnatelný, proslul kromě jiného svými vystřihovánkami, vkládanými přílohami a komiksy, které ho doprovází dodnes. Tento časopis slaví již 60.ročník svého vydávání.

K výročí 60. ročníku časopisu ABC byla uspořádána průřezová výstava v obchodním centru v Praze - Letňanech. Na výstavě jsou k vidění papírové modely tímto časopisem v minulosti vydávané, komiksy a celkově průřez celými 60. ročníky.

Výstava je rozdělena na dvě místa
1) ve vstupním podlaží (hlavním vchodem od bazénu) je sál s panely, které na velkých obrazech provádějí historíí ABC, průřezy příloh, komiksů, vystřihovánek, speciálů, plánků a návodů a navíc je zde několik vitrín s "ábíčkovskými" modely, včetně největšího komplexu papírových modelů vydaných v časopise - již legendární Městské památkové rezervace.
2) o patro níž je na chodbě dlouhá zasklená vitrína, ve které je možno si prohlédnout slepené modely a časopisy včetně úplně prvního čísla časopisu ABC č. 1/1, knihy a vkládané přílohy včetně dnes již doslova legendárních a sběratelsky velmi ceněných příloh - tužky a klíče (vymačkávače zubní pasty).


A nakonec to nejdůležitější - tato výstava probíhá od 1.4. do 30.4.2015, takže pokud ji ještě chcete shlédnout, máte doslova nejvyšší čas - poslední 2 dny.






Autor: Petr Frič | karma: 11.80 | přečteno: 616 ×
Poslední články autora